Vegetariskt

Fläderblomssaft, äppelmos, potatis o jordärtskocksgratäng, gorgonzolagratinerade fikon, ättiksgurka, färskpotatissallad, kantarellsoppa, färsk tomatsoppa, rabarbermarmelad, tomatsås, skinksenap, broccolisoppa

Fläderblomssaft

40 klasar fläderblommor

2 l vatten

2½ kg socker

50 g citronsyra

3 citroner

 

Skölj blomklasarna väl och lägg dem i en stor bunke helst rostfri. Koka upp vattnet och rör i sockret. Rör tills det har löst sig. Riv skalet på citronerna och pressa ur saften. Tillsätt citronskal, saft och citronsyra. Häll lagen över blomklasarna. Låt det kallna. Täck över bunken och ställ det kallt helst i kylskåp ca 5 dygn.

Sila saften och tappa upp den på flaskor. Förvara saften kallt. Man kan också frysa saften.

 

Äppelmos

1 kg äpplen

4 dl vatten

1 bit hel kanel

½ dl socker

pressad citron

Skala äpplena, kärna ur och skär dem i bitar. Koka upp vatten, socker och kanel.

Lägg i frukten och koka den mjuk. Ta upp kanelstången och mosa äpplena med potatispress eller använd mixern. Tillsätt pressad citron och häll upp i varma burkar.

 

Minigratänger med jordärtskocka

 6-8 port

500 g mjölig potatis

500 g jordärtskockor

1 vitlöksklyfta

4+1 dl vispgrädde

1 dl finriven parmesan

Smör

Salt. Peppar

Gör så här:

  1. Dagen före: Sätt ugnen på 225 gr. Skala och skiva potatis och jordärtskockor tunt. Skala och finhacka vitlöken.
  2. Lägg potatis, jordärtskockor, vitlök, 4 dl grädde, 1½ dl salt och 1 krm peppar i en kastrull. Låt småkoka i ca 20 min.
  3. Smörj 6-8 ugnssäkra portionsformar. Fördela gratängen i formarna. Strö över den rivna parmesanen. Gratinera mitt i ugnen ca 20 min. Låt svalna och ställ i kylen. Hit kan förberedas.’
  4. 30 min före servering: Sätt ugnen på 175 gr. Fördela 1 dl grädde över formarna. Värm dem i ugnen 15-20 minuter.

 

Gorgonzolagratinerade fikon  

8 färska fikon

ca 150 gram gorgonzola

Sätt ugnen på 230 grader. Skär av bottnarna på fikonen så att de står stadigt i en form. Skär även ett snitt i varje fikon. Lägg en liten bit gorgonzola i snittet och sätt in fikonen i ugnen i 10-15 minuter till dess att gorgonzolan smält och fikonen blivit varma. Servera direkt ur formen.

  

Skivad ättiksgurka

 1 kg västeråsgurka

10 dillkronor

1 bit pepparrot i tärningar

 Lag:

2 dl ättikssprit 12 %

5 dl vatten

5 dl socker

½ dl salt

1 msk gula senapsfrön

 Borsta gurkorna rena i kallt vatten och skiva dem. Varva gurkskivor, dillkronor och pepperrot i glasburkar. Koka upp ingredienserna till lagen. Häll den varma lagen över gurkorna. Sätt på ett lock. Förvara gurkorna svalt. . De är färdiga att äta efter ca 2 veckor.

 

Färskpotatissallad

 1,5 – 2 kg delikatesspotatis eller färskpotatis

2 msk olja

1 tsk flingsalt

1 knippe salladslökar

1-2 knippen rädisor

1 dl finhackad persilja

Stora kapris

Dressing:

4 msk olja

1,5 msk vatten

1,5 msk vit balsamvinäger

1 tsk salt

2 krm svartpeppar

1 tsk timjan

 

  1. Skala eller skrapa potatisen. Dela större potatis så att alla blir ungefär lika stora. Picka med en provnål så att det blir hål i potatisen för att dressingen ska tränga in.
  2. Lägg potatisen i en långpanna och ringla över oljan. Rör om så att det blir olja runt potatisarna. Strö över flingsalt. Stek potatisen i mitten av ugnen i 225 gr tills den är mjuk ca 30-45 min. Ta ut potatisen efter halva tiden och rör om så att potatisen rullar runt lite.Ta ut potatisen ur ugnen och låt svalna.
  3. Blanda dressingen i en stor skål. Rör om. Strimla salladslöken, skär rädisorna i skivoe, hacka persiljan grovt och rör om.
  4. Tillsätt potatisen och rör om. Låt stå i kylskåp i minst 3 timmar, rör om några gånger. Vid serveringen garnera med kaprisen.

 

Kantarellsoppa

1 liter färska trattkantareller

2 msk olivolja

2 msk smör

1 liter buljong

2 dl grädde

1 krm riven muskot

salt och svartpeppar

 Putsa svampen, skär den i mindre bitar och bryn den i olivolja på svag värme cirka 10 min. Späd med lite vatten om det bli för torrt, tag ny kastrull och smält smöret, rör i mjöl och späd med buljong under vispning. Låt det sjuda 5 min. tillsätt grädden och svampen med sitt spad. Hetta upp soppan och krydda.

Färsk tomatsoppa

 4 port.

10 färska solmogna tomater

Olja till stekning

1 msk röd currypasta

100 g tomatpuré 0,5 tub)

5 dl vatten

2 tärningar grönsaksbuljong

2 dl vispgrädde

1 msk timjan

1 silverlök, hackad

3 klyftor vitlök, hackade

Ca 10 blad färsk basilika

2 dl creme fraiche

 

Finhacka tomaterna och fräs dem i en stekpanna med olja, currypasta och tomatpuré.Häll över i en gryta. Tillsätt vatten och buljongtärningar, grädde samt timjan. Låt puttra 10 minuter. Stek löken och vitlöken och häll över i soppan. Låt sjuda 20 minuter. Tillsätt därefter hackad basilika, men spar några blad till garnering. Låt puttra ytterligare 5 min. Servera med en klick creme fraiche och garnera med basilika. Servera gärna med ett gott bröd.

 

Rabarbermarmelad

 

 400 g rabarber

1 vaniljstång

Saft och rivet skal av en lime

300 g syltsocker

50 g valnötter

 

  1. Skär rabarbern i bitar ochlåt den puttra på låg värme i ca 15 minuter ihop med delad vaniljstång och saft och rivet skal från limen. Rör då och då.
  2. Tillsätt syltsocker och koka kraftigt under omröring i 2 minuter. Skrapa ur de svarta fröna ur vaniljstången och grovhacka valnötterna och lägg ner i marmeladen.
  3. Häll upp marmeladen på en rengjord burk. Sätt på lock och låt svalna.

 

Skinksenap

 

2 dl Colmans senapspulver

1,5 dl strösocker

2 dl vispgrädde

Vispa samman i en tjockbottnad kastrull och koka upp under ständig omrörning, dra grytan av värmen och smaksätt med 1 msk honung eller konjak. Häll upp på burk och låt svalna. Förvaras sedan i rumstemperatur.

Tomatsås

till 4 - 6 st pizzor

½ gul lök

2 vitlöksklyftor

400 g (1 burk) skalade hela eller krossade tomater

1 msk tomatpuré

1 msk olivolja

2 tsk honung

oregano, färsk eller torkad

salt, svartpeppar

Hacka löken och vitlöken grovt och mixa hastigt med stavmixer tillsammans med resten av ingredienserna

Smaka av med salt och peppar. Klart!

   

 Broccolisoppa

  • 500-700 gram färsk broccoli, 2-3 huvuden eller ca 500 gram fryst broccoli
  • 1 liten gul lök
  • 1-2 klyftor vitlök
  • 2 msk olivolja
  • 8 dl vatten, mjölk eller buljong, ex. 1 st grönsaks- eller kycklingbuljongtärning
  • 1 dl grädde eller kokbar creme fraiche
  • Salt och vitpeppar
  • 1 msk citronsaft eller vitvinsvinäger

Tillagning:

  1. Rensa, skär bort fula delar samt skär färsk broccoli i små buketter och stammar.
  2. Skiva eller hacka broccolistammen.
  3. Skala och hacka lök samt vitlök.
  4. Fräs lök och vitlök i olivolja några minuter.
  5. Tillsätt broccolistammar först (om du gör på färsk broccoli) och fräs någon minut.
  6. Tillsätt broccolibuketter och rör runt.
  7. Slå på vatten med buljongtärning, mjölk eller buljong.
  8. Koka broccolisoppan i 5 minuter. 
  9. Mixa gärna broccolisoppan med stavmixer eller mosa broccolin lite med ex. en potatisstöt så blir den krämigare. 
  10. Smaka av broccolisoppan med salt, vitpeppar, citronsaft eller vitvinsvinäger samt en nypa socker.
  11. Rör i kokbar creme fraich för en lyxigare variant av broccolisoppa.
  12. Servera gärna broccolisoppan med ägghalvor och ett gott bröd till. Ex. ciabatta, baguette eller grovt bröd med färskost och kanske en god lufttorkad skinka.

 

 

 

Välkommen till gunskokbok.n.nu.

Smaklig spis med mina lättlagade och goda recept!

 

Jag lagar gärna vilträtter och fisk!

 

Håll till godo!

 

 

Länkar

Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)